Ma bardzo specyficzny smak i aromat. Świetnie komponuje się z ziemniakami w roli głównej, jednak dobrze smakuje jako dodatek właściwie do wszystkiego. Świetnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Przekonaj się, co dobrego robi koperek!
Koperek na wszystko?
Roślina ta była znana już od starożytności. Leczono nią kolki a także choroby układu pokarmowego. Herbatkę z niej piją również kobiety w połogu, które chcą poprawić swoją laktację i ulżyć maluszkowi w bólach brzuszka. Jednak koperek powinni spożywać wszyscy, bez względu na wiek. To prawdziwa bomba dobroci dla naszego ciała.
Nie tylko urozmaicenie diety
Koperek dostarcza organizmowi witaminę C, magnez oraz witaminę A. Dodatkowo jest niskokaloryczny i smaczny. Nada potrawie wyrazistszy smak. Prócz tego, świetnie sprawdza się jako przeciwutleniacz. Odpowiadają za to zawarte w roślinie flawonoidy, terpenoidy oraz garbniki. Dzięki zawartości witaminy C, jest silnym antyoksydantem. Flawonoidy z kolei odpowiadają za ochronę zdrowia serca, mając jednocześnie silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Cholesterol pod kontrolą
Ta niepozorna zielona roślina według najnowszych badań pomaga w zwalczeniu tzw złego cholesterolu. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi co jest istotne, chociażby w przypadku cukrzycy typu II. Naukowcy dodają, że koperek ma właściwości przeciwnowotworowe, a to ze względu na monoterpeny. Z pewnością działa również antybakteryjnie, zwalczając takie bakterie jak Klebsiella pneumoniae.
Koperek to również zdrowe kości, bo sporo w nim wapnia, magnezu i fosforu. Potwierdzono również, że skutecznie łagodzi dolegliwości związane z menstruacją oraz wzdęciami. Co ciekawe, uspokaja również czkawkę i leczy bezsenność.